АМБАСАДОР НОРВЕШКЕ ОБИШАО "СИГУРНУ КУЋУ" У НИШУ
2.07.2014


Његова екселенција, амбасадор Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсвога, у оквиру програма посете Граду Нишу, са својим домаћинима градоначелником Ниша, проф. др Зораном Перишићем и председником Градске општине Палилула, Бобаном Џунићем, обишао је и "Сигурну кућу", уточиште за жене и децу жртве породичног насиља. Соња Шћекић, директор ове установе упознала је госте са активностима и опремљености куће.

Сигурне куће представљају специјализовану услугу за жене које су преживеле насиље, обезбеђују склониште за особе изложене акутном насиљу и представљају неопходан механизам у систему заштите од насиља.  Сигурне куће нису замишљене као  трајно решење, већ као нужна интервенција за привремено измештање из ситуације насиља која угрожава живот и безбедност. Ова уточишта за жене и децу жртве породичног насиља обезбеђују сигурност, безбедан и бесплатан смештај и храну, психосоцијалну подршку (саветовање, психотерапија) и правну помоћ.  Већина сигурних кућа у Србији је у надлежности локалних Центара за социјални рад и делује као саставни део система заштите, који подразумева сарадњу са полицијом, здравственим установама и другим институцијама и организацијама активним у области заштите од насиља над женама. Сигурна кућа у Нишу основана је 2011.године.

На крају посете Нишу, амбасадор Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсвога, обишао је и "Бизнис инкубатор центар", који је основан уз подршку Владе Норвешке.(ЕКОполис, пх Д.В)